Kreativitet i natten: David Ariño

Kreativitet i natten: David Ariño

Denne uka satt vi oss ned med eventyrer David Ariño - fotograf og filmer med en lidenskap for å fange øyeblikk få andre får til å fange. Med base i de katalanske Pyreneene er han omkapslet av storslått natur, men David reiser jevnlig langt og bredt på jakt etter nye utfordringer, og benytter enhver mulighet til å fange vakre motiver på veien.

David har mestret kunsten å ta bilder om natten. Vi sporet han opp for å be om hans beste tips, i tillegg til noen historier fra hans nattlige eventyr.

Kan du fortelle litt om deg selv og hvordan du startet med foto og video? Det kan ikke være lett å ta med kameraer overalt! Hva er det som motiverer deg til å ta slike bilder?

Jeg heter David Ariño, er 32 år gammel, og bor i en liten by i Pyreneene.

Jeg begynte med foto for over 10 år siden, da jeg bodde i Chamonix. På den tiden hadde jeg ikke et like sterkt fokus på fotografering, men jeg hadde alltid med et kamera når jeg var ute i fjellet.

Det var på den tiden at noen merkevarer begynte å vise litt interesse i bildene mine, og jeg «Wow! Kanskje dette er noe jeg virkelig kan vie meg til?» Så det var litt tilfeldig at jeg fikk muligheten!

Jeg anser ikke meg selv som en veldig god fotograf (det er mange som er teknisk bedre enn det jeg er), men fordelen min er at jeg kan nå steder andre fotografer ikke kommer til. Til syvende og sist, spesielt i fjell- og naturfotografi, har jeg innsett at ofte er selve motivet og stedet viktigere enn bildet og resultatet. 

 

Vi skulle gjerne likt å høre en historie fra et av dine mest minneverdige eventyr i mørket…

I tillegg til jobben min prøver jeg hvert år å oppsøke noen personlige utfordringer eller eventyr; ikke nødvendigvis høyt oppe i fjellet, men gjerne opplevelser som er virkelig intense. I år la jeg ut på en selvforsynt vintertur over 10 dager i arktiske strøk, og det ble en av de råeste opplevelsene i livet hittil.

Med nysgjerrigheten som kompass, valgte vi mørketiden ved polarsirkelen. Å vandre slik i 10 dager i omtrent totalt mørke var både skremmende og utrolig. Om jeg ikke allerede var frelst av eventyr i mørket, falt jeg helt pladask for det på denne turen.

Hva er det du synes er mest fascinerende med foto og film på natten og i mørket? Hva utgjør forskjellen mellom det og å fotografere om dagen? Hvilke teknikker benytter du for å få fram essensen i mørket?

Å ta bilder om natten er en stor utfordring (hvertfall for meg). Fotografering baserer seg på lys, så å gjøre det uten er ikke lett. Du må fokusere på elementer som produserer eller reflekterer det lille lyset som er (hodelykter, stjernene, månen, snøen osv.)

Selv om det er en vanskelig teknikk, er det alltid interessant fordi fotografering om natten hele tiden presser deg til å prøve nye teknikker og til å utforske. Spesielt givende er det når du får til et godt bilde, siden det ofte blir noe unikt og spesielt - veldig forskjellig fra bildene «hvem som helst» kan få til på dagtid.

 

 

Om du kunne anbefale ett spesielt natteventyr til følgerne våre - hvor skulle det vært, og hvorfor?

Jeg vil anbefalte at alle kommer seg ut på eventyr i mørket, uavhengig av hvilken sport eller aktivitet du driver med.

Mørket er magisk, spesielt i fjellet. Å utforske til fots, på sykkel, på ski, eller til og med i kajakk, er alle opplevelser jeg virkelig elsker. Kanskje ikke hver dag, selvfølgelig. Men i alle fall minst en gang i måneden må jeg komme meg ut og drive aktivitet i mørket eller om natten. Landskapene, atmosfæren - alt er totalt annerledes.

 

 

Kan du dele noen praktiske tips og triks til følgerne våre som ønsker å forbedre fotoferdighetene sine i mørket?

For de som ønsker å begynne med nattfotografering er tipset mitt å komme seg ut og sette i gang. Kom deg ut så ofte som mulig og tren ofte; slik vil du lære hva som funker og etterhvert mestre de forskjellige teknikkene fot nattfoto.

Jeg bruker alltid lyset fra hodelykten i stedet for en blitz. Jeg har nesten aldri med meg en blitz, i alle fall ikke til krevende lokasjoner jeg må gå i mange timer for å nå frem til.

Å jobbe med lyssetting fra hodelykten min gir meg et litt mer helhetlig lys jeg kan bruke mot områdene jeg er interessert i. I tillegg sparer jeg vekt ved å ikke bære rundt på en blitz - den vekten kan jeg i stedet bruke til å ha med nok mat f.eks.

Om Kreativitet i Natten